Podobnie jak rok temu, tak i teraz przyszedł czas na pieczenie psich ciastek. Tym razem przepisy mamy dwa, i co ciekawe – wszystkie stworzone za potrzebą chwili 🙂

W poprzednim roku przedstawiliśmy Wam przepis na ciastka marchewkowe, bardzo chrupiące i dość twarde. W tym roku poszliśmy dwoma tropami, tworząc ciastka o wiele bardziej miękkie „puszyste”, i w dwóch różnych trendach – mięsnym i wegetariańskim. Gwoli ścisłości, ciastka wege są też „ludzkie”, i z powodzeniem mogą je jeść Wasi goście 🙂
DSCN9111logo

Ciastka wegetariańskie

Składniki:
– dwie marchewki;
– pół jabłka;
– banan;
– cynamon;
– płatki owsiane;
– jajko;
– ok. 2 szklanek mąki.

Marchewki obieramy i gotujemy, następnie – gdy będą miękkie – studzimy. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojone pół jabłka (bez pestek), banana bez skórki i marchewkę w kawałkach – i ucieramy na mus. Dodajemy trochę cynamonu, jajko, płatki owsiane i mąkę, aż z musu zrobi się ciasto, które dalej będziemy mogli zagniatać na stolnicy. Następnie przekładamy się na stolnice i ugniatamy ciasto z mąką – aż do momentu, gdy będzie nieźle odchodzić od ręki, ale zachowa dużą elastyczność i sporą miękkość. Następnie lekko rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na papierze do pieczenia i blasze – i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10-20 minut, aż ciastka swobodnie będą odchodzić od papieru.

Ciastka z pasztetową

– ok. 100 gramów zmielonego mięsa lub pasztetowej (u nas służy jako część wypełnienia KONGa);
– jedna spora marchewka albo dwie mniejsze;
– pół jabłka;
– szczypta majeranku;
– jajko;
– ok. 2 szklanki mąki.

Marchewkę obieramy i gotujemy, następnie studzimy. Wrzucamy do blendera, dorzucamy majeranek, jajko, jabłko i mięso/pasztetową, a potem ścieramy na mus. Następnie dodajemy mąkę do momentu, aż ciasto można przełożyć na stolnicę; wtedy dalej je ugniatamy z mąką. Ciasto jest gotowe, gdy jest nadal dość elastyczne, ale dobrze odchodzi od ręki i można je spokojnie rozwałkować. Wówczas wałkujemy na placek grubości ok. 1 cm, a potem wykrawamy kształty i wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut w 200 stopniach. Aromaty mięsa lub pasztetowej czuć na szczęście tylko na wstępnym etapie robienia ciasta, ale są intensywne. Takie same są i po upieczeniu, bo dziś odbyliśmy jedną z chyba najtrudniejszych sesji foto dotychczas – Mały Biały ledwo się powstrzymywał przed chapnięciem ciastka 😉

Z obu ciast łącznie udało się zrobić dwa głębokie talerze ciastek. Najlepiej przechowywać je w zamknięciu, aby dłużej pozostały miękkie. A będą tym bardziej miękkie, im bardziej elastyczne będzie ciasto, z którego je zrobimy.

Close Menu